miercuri, 24 septembrie 2014

Colors of Maria by Revival Roots Romania

Colors of Maria - Roots Revival Romania
Aseară, printr-o serie de coincidențe fericite și mulțumită unui binefăcător pe care deocamdată îl las în umbra anonimatului, dar o să-l cinstesc la următorul blog-meet, am ajuns la Teatrul Național „Marin Sorescu” la un spectacol de muzică folk, jazz și nu numai, dedicat Mariei Tănase.
Spectacolul este intitulat „Colors of Maria” și este susținut de Roots Revival Romania, un proiect multicultural sponsorizat de Sensiblu ce reunește muzicieni din diverse țări în încercarea de a aduce cântecele tradiționale românești în centrul unor experimente contemporane influențate de jazz, folk si world music.
Astfel, am fost încântat de ney-ul lui Mehdi Aminian din Iran, liderul acestei trupe, de Emmanuel Hovhannisyan din Armenia care ne-a prezentat magia „duduk”-ului (alt instrument de suflat). Șef la percuție a fost spaniolul Aleix Tobias Sabater, care și-a uitat tobele la București și a improvizat cu brio folosind niște oale, crătiți și ligheane luate de la hotel (a avut totuși și un set de tobe mai semi-pro, așa :) ). Acesta a fost susținut la contrabas  de către Leila Renault din Franța. Tot la un instrument cu corzi (oud - un fel de mandolină) a cântat și Mehmet Polat din Turcia, introducându-ne astfel într-un ambient oriental specific culturilor Arabiei, Greciei, Turciei, Persiei si Africii de Nord. Acompaniamentul vocal a fost susținut de către Monica Lucia Mădaș, care ne-a suprins cu o voce caldă, plăcută și cu interpretări în mai multe limbi străine.
Cireașa de pe tort a fost apariția Mariei Casandra Hauși din Maramureș, laureată a Marelui Premiu din cadrul festivalului „Maria Tănase”. Aceasta ne-a încântat cu o serie de doine, hore și cântece din repertoriul Mariei Tănase și am înteles astfel de ce doina, ca și stil muzical, a intrat în Patrimoniul Imaterial UNESCO. Vă las să vizionați în continuare o interpretare a doinei din Maramureș și dacă doriți cumva să vizionați acest spectacol, o puteți face în următoarele orașe:

  • Timisoara: 25 septembrie- Teatrul National
  • Oradea: 26 septembrie – Casa  Sindicatelor
  • Cluj-Napoca: 28 septembrie- Filarmonica Transilvania
  • Sibiu: 29 septembrie- Casa Sindicatelor
  • Brasov: 01 octombrie- Centrul Reduta
  • Iasi: 03 octombrie- Teatrul Luceafarul
  • Galati: 04 octombrie- Casa Studentilor
  • Constanta: 06 octombrie- Casa Sindicatelor
  • Bucuresti: 11 octombrie -Sala Radio
  • Bucuresti: 12 octombrie -Sala Radio

Un comentariu:

  1. am vazut spectacolul: senzational! o revelatie ! cinste artistilor si celor ce au bagat banii in asa ceva !

    RăspundețiȘtergere