marți, 19 mai 2015

Natura nu are nevoie de oameni, oamenii au nevoie de natură

Zice lumea că Julia Roberts, Harrison Ford, Kevin Spacey, Edward Norton, Penélope Cruz, Robert Redford,  Ian Somerhalder și Lupita Nyong'o își unesc forțele pentru a da voce naturii într-o campanie inițiată de Conservation International, o asociație non-guvernamentală ecologistă ce reunește peste 900 de voluntari din peste 30 de țări.
Aceștia doresc să atragă atenție asupra faptului că, la nivel global, secătuim Pământul de resursele regenerabile și necesare vieții oamenilor, ceea ce în viitorul nu foarte îndepărtat poate duce la dispariția noastră ca specie. Noi oamenii, luăm de la natură mai mult decât putem oferi și, de cele mai multe ori, mai mult decât este necesar, slăbind constant abilitatea planetei de a furniza aerul proaspăt, apa potabilă și hrana de care depindem. Cu alte cuvinte, creăm o situație de criză.
Această criză poate fi stopată, însă e nevoie de idei geniale și de soluții și mai geniale. Avem nevoie de natură și trebuie să o protejăm.




Campania conține o serie de videoclipuri motivaționale, dintre care o să includ câteva mai jos.






Restul le găsiți aici.


De asemenea, cred că noi, românii, ar trebui să luăm puțin aminte la vorbele spuse de către matematicianul Florian Colceag, cel care pregătește elevii din lotul olimpic de la matematică. Acesta spune că noi trebuie să avem grijă de o resursă multă mai valoroasă decât aurul, și anume albinele.
Odată cu moartea albinelor nu se mai face agricultura, căci nu mai avem fructe. Albinele sunt cele care polenizează totul. Romania, având un mediu curat, la care ar trebui să țină din răsputeri, ar putea fi furnizorul de hrană al Europei, în condițiile în care mor albinele în alte părți din cauza poluării industriale. Asta ar însemna că am scăpa de toate crizele fără probleme.

Dar tocmai acest lucru nu îl mai putem face pentru că ne vindem pamânturile pe nimic, poluăm mediul și îl distrugem ceea ce va produce efectul contrar. Cei care vor cumpăra terenuri pe care le știu productive se vor păcăli odată cu începerea morții albinelor. Iar asta se va produce din cauza exploatării gazelor de sist și din cauza Roșiei Montane.

Și atunci, în loc să cumpere un pământ care este fertil și prosper și pe care se poate face orice, vor cumpăra un semi deșert. Iar cei care au transformat Romania într-un semideșert vor fi priviți, bineînțeles, cu prea puțină îngăduință de ceilalți, extorcați, înșelați și jefuiți de politicienii noștri. Așa că nu știu prin ce găuri de șarpe sau de șoareci se vor ascunde acești politicieni în clipa în care îi vor căuta mafioții care le-au cumpărat pământurile.” - sursa

Dacă ar sta în puterea voastră (și stă, credeți-mă) să salvați pământul, voi ce ați face?

5 comentarii:

  1. Tot din astfel de statistici am inteles ca daca o familie de 4 persoane ar renunta sa manance carne macar 1 zi pe saptamana, acest lucru s-ar traduce in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, micsorarea consumului de apa, reducerea dependentei de combustibili fosili si nu in ultimul rand sanatate pentru familie.

    Citeste pe Foodstory: http://www.foodstory.ro/meatless-friday/meatless-friday-foodstory-ro-se-alatura-campaniei-globale-ldquo-ziua-fara-carne#ixzz3aegCTTfz
    Follow us: foodstory.ro on Facebook

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord, dar nu cred ca e suficient doar sa nu mai mancam carne, trebuie sa ne implicam mult mai mult

      Ștergere
  2. Cum salvez eu planeta?
    O să enumăr câteva din obiectivele atinse până acum:
    - nu-mi aduc aportul la înmulțirea speciei.
    http://topdocumentaryfilms.com/how-many-people-can-live-on-planet-earth/ (How Many People Can Live on Planet Earth);
    - nu consider că mașina este necesară într-un orășel precum Craiova. Bicicleta și transportul în comun, mijloace de locomoție mai mult decât suficiente,
    https://www.youtube.com/watch?v=6fcDF3PESXI (City Slums - Megacity Problems);
    - am redus consumul de apă la strictul necesar. Strict necesar - interpretabil, dar cred că bunul-simț ar trebui să fie un criteriu acceptabil.
    http://www.treehugger.com/clean-water/5-documentaries-you-must-see-to-understand-the-water-crisis.html;
    - redecorarea locunței - un moft. Viața trebuie trăită afară, în natură, nu între patru pereți;
    - citesc cărți împrumutate de la bibliotecă. Arată bine cărțile din biblioteca personală, dar cine are timp să le recitească când sunt atâtea cărți care așteaptă să fie descoperite?
    etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) Hmmm, legat de treaba cu inmultirea speciei nu ma pot pronunta, unii simt nevoia sa faca mai multi copii, altii deloc. Eu aș zice sa procream responsabil, astfel incat sa putem oferi suficiente resurse copiilor nostri. Ce rost are sa faci 8-10 copii daca nu ii poti hrani si educa pe toti? Si tot aici, daca facem copii, trebuie sa ii educam sa fie responsabili si nu risipitori cu resursele.
      2) Sunt de acord, Craiova nu este un oras atat de mare, ar trebui mai multe piste pentru biciclete, iar cetatenii educati sa nu mai parcheze masinile pe ele. Exista deja ONG-uri, precum JCI, care promoveaza mersul pe bicicleta. Te aseptam duminica la 10:30 in Parcul Romanescu. - https://www.facebook.com/events/355343807989573/
      3) Corect, putem folosi mai putina apa, precum si energie din surse regenerabile (energie eoliana, energie solara). Inca am dubii legate de hidrocentrale, acestea sunt cauza disparitei multor specii protejate.
      4) Unii ar trebui inchisi, sa stea numai in casa, caci afara produc daune. Iesi afara din casa doar cand esti responsabil
      5) Un gest frumos, ar suna frumos o biblioteca a bloggerilor, nu?

      Ștergere
    2. O bibilotecă a bloggerilor, un vis frumos, dar problemele de natură practică vor fi întotdeauna căcăiul lui Ahile în astfel de inițiative.

      Ștergere